Собствено Търсене

  www.clubpatanjali.net

 За нас
 Клубът
 Дамян
 Занятия
 Отзиви
 Снимки
 Текстове
 Контакти
 Наши книги

 За йога
 Учението
 История
 Галерия асани
 Избрани книги
 Полезни връзки

 Начало

Основаното от Сиддхарта Гаутама учение на будизма, всъщност се базира на Упанишадите и има много допирни точки с йога

Избрани книги


Заглавие: ИНДИЙСКИ САНСКРИТСКИ ПЪРВОИЗТОЧНИЦИ
Издател: Любомъдрие, 1996
Обем: 624 стр.

Изданието включва избрани стихове от Ведите, 12 основни упанишади, Бхагавад Гита, обширен речник на санскритските понятия, както и няколко любопитни приложения. Преводите са дело на видни наши индолози, начело с Кънчо Кънев.
Упанишадите са фундамента на индийската философска мисъл и запознаването с тях е наложително за всеки, който би желал да се докосне до начина по който йога и веданта подхождат към вечните въпроси на духовните търсения. Техният език обаче е натоварен с богата символика, чието непознаване прави вникването в текстовете особено трудно. От друга страна не трябва да се забравя, че философско-спекулативните положения на веданта са само знаци, сочещи определени преживявания, определени перспективи към света. Изхождайки от тези съображения, бихме си пожелали занапред появата на още по-пълни подобни издания (снабдени с подходящи коментари).

Автор: Б.К.С. АЙЕНГАР
Заглавие: СВЕТЛИНА ВЪРХУ
ЙОГА
Издател: ИК "Изток-Запад", 2003
Обем: 687 стр.

Ученикът на Кришнамачария – Б.К.С Айенгар е сред най-известните учители по хата йога. Прекарал тежко детство, той започва да практикува от 16-годишна възраст, а няколко години по късно започва да преподава сам. Въпреки, че наближава 90-тата си годишнина неговите демонстрации все още са впечатляващи. Настоящата книга е най-всеобхватното и изчерпателно описание на асани (200 на брой, показани в над 600 илюстрации). Дадена е 300 седмична програма от различни комплекси. Последните често са доста обемисти и проблематични за упражняване от недостатъчно тренирания практикуващ, но дори да изберете да следвате друга система, може да ползвате книгата като чудесен справочник на позите.

Автор: ШИВАНАНДА ЙОГА ЦЕНТЪР
Заглавие: ЙОГА ПЪЛНО РЪКОВОДСТВО
Издател: Кибеа, 1994
Обем: 192 стр.

Изданието на основания от Свами Вишнудевананда Шивананда Йога Център дава добра начална представа за практиките на йога. Илюстрирано е добре и е дадена практическа всекидневна програма от асани и дихателни упражнения. Особено бихме препоръчали книгата на изцяло начинаещите в йога.

Автор: ЧАТЕРДЖИ И ДАТТА
Заглавие: УВОД В ИНДИЙСКАТА ФИЛОСОФИЯ
Издател: ЕВРАЗИЯ, 1995
Обем: 368 стр.

Книгата е едно прекрасно въведение в дебрите на индийската мисъл. Разгледани са общите положения на 9-те основни даршани, след което е изложена всяка от тях. Както е известно, йога е една от шестте ортодоксални (астика) системи, заедно със самкхя, няя, вайшешика, мимамса и веданта, докато към неортодоксалните се отнясят чарвака (локаята), джайнизмът и будизмът.

Заглавие: ЙОГА ДАРШАНА, САМАДХИ ПАДА
Издател: Евразия, 1998
Обем: 636 стр.

Тук намираме превод на Самадхи Пада (първата от четирите глави на Йога сутра), придружен с шест класически коментара - тези на Вяса, Бходжа, Вачаспати Мишра, Виджнана Бхикшу, Харихарананда Араня и Рагхавананда Сарасвати. Изданието е снабдено с извадки от още няколко подобни текста, а също така и с феноменологическите тълкувания на преводача Пламен Градинаров. Навлизайки в дебрите на йогийската философия по неговите думи ставаме свидетели как коментаторите на йога сякаш се "надвикват" през вековете и влизат в жив диалог със съвременните европейски философи.

Автор: САРВЕПАЛИ РАДХАКРИШНАН
Заглавие: ФИЛОСОФИЯТА НА САМКХЯ - ЙОГА
Издател: Евразия, 1996
Обем: 687 стр.

Радхакришнан е един от големите съвременни философи на Индия, а неговата двутомна "История на индийската философия" е вече класика. В тази книга са изложени три даршани, а именно самкхя, йога и учението на Гита. Доколкото Патанджали при изложението си на йога стъпва именно на самхкя, доброто познаване на тази система е особено важно.

Автор: ШАНКАРА АЧАРЯ
Заглавие: БОЖЕСТВЕНАТА ЙОГА
Издател: ЕВРАЗИЯ, 1996
Обем: 380 стр.

Бхагавад Гита е едно от най-прекрасните религиозни съчинения, създавани някога. Под формата на диалог между Шри Кришна и Арджуна са демонстрирани основните марги (пътища) в йога – на знанието (джнана йога), на предаността (бхакти йога) и на действието, изпълнявано без привързаност (карма йога). Бхагавад Гита Бхашя на Шанкара е първия достигнал до нас коментар на тази ключова за йога и индийската духовност поема. В него той утвърждава решаващата за освобождението роля на джнана йога.

Автор: СВАМИ КРИЯНАНДА (ДЖ. ДОНАЛД УОЛТЪРС)
Заглавие: ИНДУИСТКИЯТ ПЪТ КЪМ ПРОБУЖДАНЕТО
Издател: Лик, 2003
Обем: 288 стр.

В книгата си Свами Криянанда разсъждава върху основните положения на културата и философията, която събирателно наричаме индуизъм, разглеждайки отношението между нейния външнен ритуален аспект и същността, която стои зад него.
Криянанда е ученик на Парамхамса Йогананда (но отделил се от Обществото за себеосъзнаване). На нашия пазар може да се намери не по-малко интригуващата му автобиография "Пътят", съставена до голяма степен по модела на сходното съчинение на Йогананда. Любопитно е, че освен плодовит писател, Свами Криянанда е и музикант, написал и изпълнил голям брой музикални пиеси.

Заглавие: ЖИВОТЪТ НА МИЛАРЕПА
Издател: Шамбала, 1998
Обем: 334 стр.

Миларепа е тибетски йогин, последовател на будистката традиция Кагюпа (четвърти в нейната ученическа последователност след Тилопа, Наропа и Марпа). Според преданието в младите си години житейските обстоятелства го принуждават да се обърне към черната магия и да натрупа множество прегрешения. Впоследствие е обзет от силно желание да изкупи тази карма и да тръгне по пътя на светлината. Така той бива изпратен при Марпа Лодзава, който обаче го подлага на множество отчайващо непосилни изпитания преди да го приеме. Това са едни от най-вълнуващите страници от книгата и би било добре съвременните последователи на йога да си припомняме за тях всеки път, когато се натъкнем на някакво препятствие за практиката си и да си дадем сметка, че пред огромната устременост, характерна за големите майстори нашите грижи и капризи изглеждат твърде дребни.

Автор: МИРЧА ЕЛИАДЕ
Заглавие: ЙОГА БЕЗСМЪРТИЕ И СВОБОДА
Издател: Лик, 2003
Обем: 468 стр.

В тази преиздаваната неколкократно монография известния теоретик на религиите Мирча Елиаде ни представя йога като учение, развивало се редом с други духовни традиции и взаимодействало си активно с тях. Брахманизмът, будизмът, тантра, алхимията, коренните жители на Индия – всички те са оставили жив отпечатък върху йога и на свой ред са изпитали нейното влияние.
Можем да се съгласим с Елиаде, че "духовните ценности не се придобиват като лека кола". Само когато пътят и животът на човек станат едно цяло имаме право да говорим за ценностите на йога като за наши. Алтернативата е отвратителната (по думите на автора) "духовна" хибридизация, започната от Теософското общество и продължена в извратени форми от безбройните съвременни псевдо-промени. Това от друга страна не трябва да поставя под съмнение обстоятелството, че всички автентични учения имат един и същ, независим от културния контекст източник, а именно заложеният в човешкото сърце стремеж към истината и красотата.

Автор: ГЕОРГ ФОЙЕРЩАЙН
Заглавие: ЙОГА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ
Издател: Лик, 2001
Обем: 396 стр.

Справочно издание с над 2000 статии, отнасящи се до важни понятия от йога, класически съчинения и определящи за нейното разгръщане личности. Правилното разбиране и тълкуване на специфичните за една система термини е твърде важно, особено когато тя е възникнала в различна от нашата културна и социална среда. Много от базовите за индийската философия понятия просто не подлежат на еднозначен превод (например гуна, клеша...) и най-подходящо е да се изучават и употребяват в оригиналното им звучене. Значението на други пък варира в зависимост от това в коя даршана се използват. Ето защо подобни справочни пособия се оказват изключително полезни при разучаване на йога литературата.

Автор: СВАМИ ВИВЕКАНАНДА
Заглавие: ДЖНАНА ЙОГА
Издател: ОДИСЕЙ, 1999
Обем: 254 стр.

Ученикът на Рамакришна Свами Вивекананда е сред най-уважаваните фигури на съвременната йога и веданта. Той привлича вниманието на обществеността при появата си на запад още в края на 19 век. Автор е на коментарни съчинения върху всички основни разклонения на йога.
Тази книга е съставена от лекции, изнасяни от Вивекананда в Англия и Съединените щати. С един жив и вълнуващ маниер големият учител ни запознава с основните положения на адвайта веданта – доминиращата даршана в индуизма. Можете да намерите събраните съчинения на Свами Вивекананда на английски език на адрес: http://www.btinternet.com/~vivekananda

Автор: СВАМИ ШИВАНАНДА
Заглавие: АВТОБИОГРАФИЯ
Издател: САРАСВАТИ, 2000
Обем: 256 стр.

Големият Свами Шивананда (1887 - 1963) ни разказва за живота си, наблягайки не толкова на сухата биографична фактология, а по-скоро на простите духовни истини, които направляват неговия път.
Свами Шивананда се ражда в почитано браминско семейство и още от най-ранна възраст се отличава с любов към знанието и религиозните практики. Посещава се на медицинска кариера и след дипломирането си заминава за Малайзия разбирайки, че в тази страна има неотложна нужда от лекари. През този период Свами Шивананда се проявява не само като забележителен медик, но и като голям хуманист, развивайки мащабна благотворителна дейност.
Усещайки силен порив за духовно израстване, успелият медик се отказва от своята професия и заживява като санясин (отшелник), скитайки из цяла Индия и Хималаите. Така, в свещения град Ришикеш, той среща своя гуру, който му дава посвещение в ордена Свами. От този момент Свами Шивананда се отдава на интензивна всекидневна практика (садхана) и тапас (аскетизъм), превръщайки се в един от големите съвременни учители. Макар, че впоследствие рядко напуска Ришикеш (и нито веднъж не пътува извън Индия), неговите учения се разпространяват по целия свят. Духовната му мощ намира израз в организации като основания през 1932 г. Шивананда ашрам, Горската йога веданта академия (1948), Световния парламент на религиите (1953).
Цялото разбиране на Свами Шивананда за йога е събрано в пет принципа: Служи, Обичай, Пречиствай се, Медитирай, Осъзнавай.
Можете да изтеглите други негови съчинения на английски език от сайта на Обществото за божествен живот http://www.sivanandadlshq.org/index.html.

Автор: ДЕЙВИД ФРОЛИ
Заглавие: ЙОГА И АЮРВЕДА
Издател: Лик, 2001
Обем: 344 стр.

Йога и аюрведа (традиционната индийска медицина) имат пред себе си различни цели, но също така и общи принципи, на които се базират. Най-важният от тях е интегралният подход към човешкия микрокосмос.
Дейвид Фроли разяснява основните за двете системи концепции като гуните, дошите, различните видове прана, кундалини и т.н. заедно с основни практики на йога.
Друга книга на автора със сходно съдържание, но вече от гледната точка на тантра е "Тантра йога и богините на мъдростта". Там интерес представлява описанието на заплетения символизъм, свързан с десетте богини Даша Махавидя.

Автор: ГЕОРГ ФОЙЕРЩАЙН
Заглавие: ОСНОВИТЕ НА ЙОГА
Издател: САРАСВАТИ, 2000
Обем: 208 стр.

В това съчинение Г. Фойерщайн дава основни знания за йога, нейните принципи и разнообразие от практики. Последователно са изложени клоновете на традицията и основните етапи през които преминава практикуващият. Поставени са акценти върху значението на приемствеността "гуру–ученик", хранителния режим и други важни аспекти на йога. Не е пропусната и тантра, разгледана тук като трансмутация на сексуалната енергия.
Изложението е подходящо за придобиване на първоначална представа за йога.

Автор: ХЕРМАН ХЕСЕ
Заглавие: СИДХАРТА
Издател: Огледало, 2004
Обем: 116 стр.

Понякога големите творци са в състояние да ни помогнат да се докоснем до онази дълбока същност на нещата, за която се говори във всяка свещена книга, във всяко духовно учение. Красотата на съществуването, макар и за миг, ни се разкрива при досега с една симфония или песен, картина или поема.
Произведението на големия немски писател Херман Хесе е именно такъв бисер на световната литература. Това е една прекрасна поема за живота, написана в прозаична форма. Хесе ни рисува образа на търсещия човек, на онзи, който е чул зова на сърцето си и го следва неотклонно, минавайки през отрицанието на околните, перипетиите на неизбежните заблуди и низините на отчаянието. Несъмнено тази искрена устременост и идеята, че всеки трябва да намери пътя в себе си са есенцията на източната мъдрост, част от която е и йога.

   
Начало |  Клубът |  Дамян |  Занятия |  Отзиви |  Снимки  |  Текстове  |  Контакти  |  Наши книги 
Учението |  История |  Галерия асани |  Избрани книги |  Полезни връзки